СТАТТІ

Найцікавіші факти про морозиво

Найцікавіші факти про морозиво

Морозиво – улюблені ласощі практично всіх дітей і багатьох дорослих. Особливо смакує холодний десерт спекотного літа. Що ж цікавого можна дізнатися про цей популярний продукт?

  • Морозиво відоме як мінімум п’ять тисячоліть. «Відкрили» його китайці, які подавали до святкового столу заморожені соки. Олександр Македонський відновлював морозивом свої сили після походів, а Гіппократ рекомендував його як засіб, який рятує від жару.
  • Першим морозивом на вітчизняних просторах можна вважати зимове молоко, яке змішували з медом і заморожували в блюдцях. Згодом його натирали на тертці, або кололи на дрібні шматочки, або просто розсмоктували.
  • У різних країнах цей десерт пропонують з різними смаками: від часникового до морозива зі свинячими шкварками.
  • Найдорожче морозиво продається у США, коштує рівно $1000 за порцію і прикрашене їстівним золотом, ягодами і карамеллю.

  • В літній час кожні три секунди продається одна порція морозива. Взимку одне морозиво збувають раз у 20 секунд. Найчастіше його купують по неділях. Основні категорії споживачів: діти 5 – 12 років і дорослі старше від 45 років.
  • У Чилі в 2002 році заарештували вуличного торговця, який продавав кокаїнове морозиво, що викликало залежність.
  • До Книги рекордів Гіннеса занесений торт з морозива, створений у травні 2011 року канадською компанією Dairy Queen. На виготовлення пішло 9 тонн морозива, 90 кг бісквіту та 136 кг крихт шоколаду.

  • ЛОР-лікарі рекомендують мамам давати дітям морозиво задля профілактики розвитку ангін, загострення хронічних тонзилітів і фарингіту. Морозиво робить слизову менш чутливою до перепадів температур.
  • Морозиво на паличці винайшов американець Френк Епперсон, котрий випадково залишив на морозі склянку содової води із соломинкою.
  • Перше кафе, де стали подавати морозиво, відкрили в Парижі у 1686 році. Кафе «Прокоп» існує і до цього дня.

  • У Вермонті (США) є кладовище морозива. Компанія з виробництва морозива Ben & Jerry’s побудувала його для товарів, знятих із виробництва. Кожне морозиво має свою художньо оформлену надгробну плиту, на якій вказано назву, смак, інгредієнти і роки «життя».
  • У топ-5 країн-споживачів морозива входять: США, Нова Зеландія, Данія, Австралія, Бельгія і Люксембург.
  • У Німеччині готують морозиво з насіння блакитного люпину і протеїнів. Розробили незвичайний сорт для людей з непереносимістю лактози і молока.

  • У Португалії випускається морозиво для собак Mimopet. У ньому немає цукру, щоб у пса не з’явився карієс, зате багато вітамінів, які надають шерсті блиску.
  • Для кінозйомок морозиво заміняють іншими продуктами, адже воно швидко тане. Найчастіше використовують збите картопляне пюре.
  • В одному з лондонських ресторанчиків подають Baby Gaga. В основі справжнє людське молоко. Підносить його офіціантка, переодягнена в образ співачки Lady Gaga.

^ Наверх