Небезпечні харчові домішки

Небезпечні харчові домішки

Давно вже пройшли ті часи, коли продукти ми отримували свіженькими та з грядки. В магазинах вся їжа, яку нам пропонують - консервована. При виробництві таких заготовок, виробники обов’язково нашпиговують  їх різноманітними домішками.

 

При купівлі продуктів, що містять різні харчові домішки, варто звертати увагу на перші чотири символи (наприклад, Е102 ) на упаковці. Дослідження вчених підтвердили, що регулярне вживання цілого переліку таких речовин несе серйозну загрозу для здоров’я.

Умовні позначення:

ШШ — шкідливий для шкіри

З — заборонений

Р — ракоутворюючий

ДН — дуже небезпечний

Н — небезпечний

П — підозрілий

РК — кишкові розлади

РШ — розлади шлунку

АТ — артеріальний тиск

В — висипка 

Х — холестерин

 

Отож, поглянемо, які домішки на що впливають.

 

Барвники (Е100 — Е182).

Встановлюють або відновлюють колір продукту:

Е102 (Н); Е103 (З); Е104 (П); Е105 (З); Е110 (Н); Е111 (З); Е120 (Н); Е121 (З); Е122 (П); Е123 (ДН, З); Е124 (Н); Е125 (З); Е126 (З); Е127 (Н); Е129 (Н); Е130 (З); Е131 (Р); Е141 (П); Е142 (Р); Е150 (П); Е151 (ШШ); Е152 (З); Е153 (Р); Е154 ( РК; АТ); Е155 (Н); Е160 (ШШ); Е171 (П); Е173 (П); Е180 (Н).

Консерванти (Е200 — Е299).

Підвищують термін зберігання продукту, захищаючи його від мікробів, добавки для дозрівання вин, дезінфектанти:

Е201 (Н); Е210 (Р); Е211 (Р); Е212 (Р); Е213 (Р); Е214 (Р); Е215 (Р); Е216 (Р); Е219 (Р); Е220 (Н); Е222 (Н); Е223 (Н); Е224 (Н); Е228 (Н); Е230 (Р); Е231(ШШ); Е232 (ШШ); Е233 (Н); Е239 (ШШ); Е240 (Р); Е241 (П); Е242 (Н); Е249 (Р); Е250 (АТ); Е251 (АТ); Е252 (Р); Е270 (Н); Е21 (Р); Е281 (Р); Е282 (Р); Е283 (Р).

Антиокислювачі (ЕЗ00 — ЕЗ99).

 Захищають від окиснення, наприклад, не дозволяють жирам гіркнути та втрачати колір:

Е310 (В); Е311(В); Е312 (В); Е320 (Х); Е321 (Х); ЕЗЗО (Р); Е338 (РШ); Е339 (РШ); Е340 (РШ); Е341 (РШ); Е343 (РК).

Стабілізатори та  згущувачі (Е400 — Е499).

Підвищують в’язкість:

Е403 (Н); Е404 (Н); Е405 (Н); Е450 (РШ); Е451 (РШ); Е452(РШ); Е453 (РШ); Е454 (РШ); Е461 (РШ); Е462 (РШ); Е463 (РШ); Е465 (РШ); Е466 (РШ); Е477 (П)

Ємульгатори (Е500 — Е599).

Створюють однорідну суміш фаз, які не можливо змішати, наприклад, води та масла:

Е501 (Н); Е502 (Н); Е503 (Н); Е510 (ДН); Е513 (ДН); Е527 (ДН).

Підсилювачі смаку та аромату (Е600 — Е699):

Е620 (Н); Е626 (РК); Е627 (РК); Е628 (РК); Е629 (РК); Е630 (РК); Е631 (РК); Е632 (РК); Е633 (РК); Е634 (РК); Е635 (РК); Е636 (Н); Е637 (Н).

Пінопогашувачі (E900 — E999).

Не дозволяють піні з’являтися або знижують її утворення :

Е907 (В); Е951 (ШШ); Е952 (З); Е954 (Р); Е1105 (ШШ).

^ Наверх